USA: 3.000 kroner for online arbejdsgiver-charmering

Hvis du søger et job i dag er der en god sandsynlighed for at din potentielt kommende arbejdsgiver Google efter dig.

Google som register fanger meget. Grimme billeder, negative historier fra medierne og eventuelt selskaber, du har været med i – uanset, om det for virksomhederne gik godt eller skidt.

Arbejdsgiveren kan derfor på meget kort tid danne sig et indtryk af dig som person og dine evner. Det er Google, der serverer indtrykket og du har umiddelbart ikke mange muligheder for at gøre noget ved det.

Og dog.

Disciplinen hedder ”online reputation management” og i USA er det noget, du som studerende kan købe dig til. I Danmark er det endnu blot nævnt i få medier som fx Penge & Privatøkonomi her.

Pakke for 3.000 kroner om året

Fra cirka 3.000 kroner om året hos de billigere firmaer får du hjælp til at kontrollere, hvad Google viser, når en person søger efter dit navn.

Det er ikke noget du som sådan kan kontrollere. Hvad Google viser afhænger af en lang række komplicerede algoritmer og er således ikke noget, du ”bare går ind og rykker på”. Men med søgemaskineoptimering er det dog på sigt muligt at fremprovokere nogle resultater på bekostning af andre.

De amerikanske virksomheder sørger for at dine (sobre) profiler på sociale medier, CV og eventuelt blog er det første der bliver vist, når en arbejdsgiver Googler dig – og ikke historien om, hvordan du blev dømt et par dages fængsel for at have tisset efter en betjent for 10 år siden.

Ingen danske virksomheder endnu

De amerikanske virksomheder har endnu ingen afdelinger i Danmark. Der er ej heller danske virksomheder, der har taget udfordringen til sig og har valgt at tilbyde en lignende service til studerende.

Hvis du selv ønsker at tage kontrol over hvad der vises ved en Googling på dit navn skal du læse mere om ’digital markedsføring’. Det er et samleudtryk for arbejdet med online markedsføring, hvad end du arbejder med at promovere et produkt eller – som her – sikre, at en arbejdsgiver i tilfælde af en Googling bliver bekræftet i, at du er det helt rigtige valg til virksomheden.

Historier om hvordan arbejdssøgende er blevet fravalgt på grund af tidligere meritter er talrige. Et kuldsejlet projekt eller en vred tidligere medarbejder, der har skrevet negative historier om dig – kilderne kan være mange, men resultatet af det samme.

Du har svært ved at finde beskæftigelse og nye samarbejdspartnere.

Din familie og dine venner glemmer måske, men det gør Google ikke.

Mon ikke vi netop af den grund med tiden ser virksomheder lig de amerikanske tilbyde en ”hvidvaskning” af søgeresultaterne også til danske studerende og erhvervspersoner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *