SU-guide: Sådan får du en stærk økonomi på SU

Livet på SU er ikke altid en dans på roser. For mange studerende rækker ens SU ikke til meget mere end husleje og mad, og så er der ikke mange penge tilbage til de mere sjove aktiviteter, såsom byture eller sommerferier. Men som studerende har man mange muligheder for at tjene gode penge, så hvis du gerne vil have en stærk økonomi på SU, så kommer der her tre simple råd.
1: Undgå dyre lån – tag et SU-lån
Mange studerende vælger at supplere deres SU eller endda deres indtægt med et lån. Dette kan være en god ide, men her bør man kun optage et SU-lån og ikke et kviklån som disse. Ifølge denne artikel så er der flere og flere studerende eder på trods af en lang række advarsler vælger at optage dyre forbrugslån blandt andet til sommerferier eller lignende aktiviteter. Men her er det vigtigt, at man tænker langsigtet og disse dyre lån ender ofte med at begrave en i renteudgifter og dyre afdrag. I stedet kan man optage et SU-lpn med henblik på at investere dem blandt andet i aktier eller obligationer. Dette vil i løbet af dine studietid med største sandsynlighed give et afkast som du ville kunne bruge når du er færdig og dermed er lånet hurtigt betalt tilbage igen.
2: Få styr på dine forskudsopgørelser og fradrag
En ting som man ikke har brug for som studerende er uventede økonomiske overraskelser. Her er der dog mange studerende som hvert år får et skattesmæk, fordi de ikke har justeret deres forskudsopgørelser. Derfor er det en god ide at få hjælp enten fra ens venner eller ens familie med at sørge for at der ikke pludselig kommer et skattesmæk på flere tusinde kroner. I denne forbindelse er det også en god ide at sætte sig ind i de mest anvendte fradrag, såsom befordringsfradraget eller håndværkerfradraget. Her bør man for eksempel sætte sig ind i, om man kan få befordringsfradrag på sin vej til enten arbejde, skole eller måske endda sommerjob, hvis man tager et arbejde langt fra sin bopæl. På denne måde undgår man at snyde sig selv for penge, som man er berettiget til.
3: Hold øje med din husleje hvis du bor i lejebolig
En tredje ting som man bør holde øje med er ens årlige husleje hvis man bor til leje i en ejendom der er opført før 1997. Hvis dette er tilfældet må ens årlige leje per kvadratmeter, for hele lejligheden ligge imellem 800-1200 kroner per kvadratmeter. Men i mange af de større byer bliver lejlighederne lejet ud til priser der ligger langt over dette niveau. Her kan man blandt i så fald gå til Huslejenævnet og få dem til at køre en sag hvorefter mange får nedsat og fastlåst deres huslejer. Hvis du taber sagen af den ene eller den anden grund så kan din udlejer dog ikke smide dig ud af din bolig så du har ikke noget at miste ved at gøre forsøget.