Sov bedre – og præster bedre

God søvn er essentielt for både sundhed, velvære og præstation. Men hvordan påvirkes søvnen egentlig af udefrakommende faktorer, og hvad kan man selv gøre for at sikre sig en ordentlig nattesøvn? Læs mes her og bliv klogere på hvordan du får den bedste søvn.
Hvorfor er søvn så vigtig?
Søvnen er en forudsætning for at vi kan bearbejde og sortere de indtryk vi får i løbet af dagen, og for at vores krop kan regenerere. En god søvn er essentiel for at vi kan koncentrere os og være opmærksomme, kreative, sociale og sunde. Længere perioder med dårlig søvn kan samtidig føre til svækket immunforsvar, stress, forhøjet blodtryk eller hjertesygdomme. Det kan altså hurtigt konkluderes, at søvnen både er vigtig for dit overordnede ve og vel, men også for hvordan du klarer dig på studiet og jobbet.
I gennemsnit har voksne mennesker brug for mellem 7 og 9 timers ubrudt søvn hver nat, for at fungere optimalt. Det er dog vigtigt at påpege at vi alle er forskellige, og at der derfor kan være stor forskel på, hvor meget søvn man har brug for. Desuden er det ikke unormalt at ens søvnbehov stiger, i perioder hvor man skal præstere mere end man plejer – f.eks. i forbindelse med eksamener eller stressede perioder på arbejdet.
Det fysiske miljø
Det fysiske miljø, altså dit soveværelse, spiller en stor rolle i forhold til hvor godt du sover om natten. F.eks. påvirker lys din hjerne til at tro at det er dag, og at du derfor skal være vågen. Derfor kan du have svært ved at falde i søvn, hvis der er for meget lys. Det gælder både lamper, lys fra gaden og lys fra fjernsyn og telefon.
En anden ting der kan være generende for søvnen, er støj. Igen kan det både være støj fra gaden, støj fra naboer eller støj fra din partners snorken. For at komme støjproblemerne til livs, kan du enten sove med ørepropper eller overveje at få nye, bedre isolerede vinduer. Er det primært din partners snorken der er problemet, kan I overveje om en operation mod snorken er løsningen for jer. Læs mere her for at lære mere om operationen.
Hvad kan du selv gøre?
Udover de fysiske rammer, som i nogle tilfælde kan være svære at gøre noget ved, er der også en del faktorer du selv er herre over. Du bør blandt andet undgå stimulanser som koffein, sukker og alkohol for tæt på sengetid. Koffein har opkvikkende effekt længe efter du har indtaget det, og alkohol forringer søvnkvaliteten, på trods af at du falder hurtigt i søvn.
En anden ting du kan blive bedre til for at sove bedre, er at slukke alle former for skærme et stykke tid inden du går i seng. Som nævnt længere oppe, har alle former for lys negativ effekt på hvor godt du sover. Det skyldes, at søvnhormonet melanin der gør dig søvnig, hovedsageligt produceres når det er mørkt.