Presset på tid ifm. speciale eller bachelor? 4 gode råd

Specialet og bachelorafhandlingen markerer afslutningen på hver deres respektive uddannelse, og selve omfanget af opgaven gør, at mange føler sig pressede på tid, selvom man trods alt har flere måneder til research, skriveri og formalia. Mange oplever at ramme det, der notorisk går under betegnelsen ”specialesumpen”, hvor tidspres, arbejdsopgaver og deadlines alt sammen bidrager til skrivestop.
Er du allerede i gang med dit speciale eller din bachelorafhandling, eller vil du gerne klæde dig selv godt på, så du er forberedt og klar til arbejdet med en af de vigtigste opgaver i dit liv? Læs med nedenfor, hvor vi har samlet fire gode råd, der får dig igennem, når du er presset på tid.
Brug din vejleder
Hvis du føler dig presset og er i tvivl om, hvorvidt du når i mål til tiden, er det en god idé at hive fat i din vejleder, som kan hjælpe dig med at komme tilbage på sporet. Tag fat i vedkommende i god tid, da der med garanti er andre, der også er presset på tiden, hvorfor det handler om at være på forkant med problematikken.
Vejlederen kan hjælpe dig med at lave en plan for, hvordan du bruger den resterende tid, så du når at blive færdig inden for tidsrammen, ligesom du også kan sparre og få hjælp til konkrete spørgsmål ift. din opgave.
Udliciter tidskrævende arbejdsopgaver
Noget af det, der tager allerlængst tid, når man skriver sit speciale eller bachelorafhandling, er korrekturlæsning og transskribering, som begge er ting, der ikke umiddelbart er nogen nem vej udenom. Er du i tidsnød, får korrekturlæsning og transskribering ofte ikke den ”kærlighed”, de fortjener, hvilket kan resultere i en lavere karakter, såfremt din dokumentation ikke er i orden, eller hvis din opgave er fyldt med fejl og mangler. Der findes heldigvis en række virksomheder, som kan forestå transskribering af lydfiler eller læse korrektur på din opgave til SU-venlige priser. Du kan læse mere og se priser på transskribering af interviews her.
Brug nat og dag
Selvom det måske ikke er verdens sundeste forslag, kræver desperate tider desperate løsninger. Er du vant til at gå i seng klokken 20 og stå op kl. 10, skal du måske overveje, om dine sengetider skal ændres en smule. Bliv længere oppe, og stå tidligere op – på denne måde får du flere timer i døgnet at gøre godt med. Holder du måske også lidt for mange pauser, bør du forsøge at samle pauserne, så du har færre, men længere afbræk i løbet af dagen, hvor du kan spise og få luft til hjernen.
Planlægning er vigtigt – også selvom du er presset
Du har måske haft en mere eller mindre fast plan for, hvordan skriveperioden skulle bruges – uanset om du har fulgt denne til punkt og prikke eller ej, er det afgørende, at du får evalueret og lagt en ny plan, hvis den første kikser. Hvis det er nødvendigt, kan det være en fordel at tage en dag ud af kalenderen for at komme på rette køl igen og planlægge den resterende tid.
Vi håber, du kunne bruge ovenstående råd, og at du kommer i mål med bravur – held og lykke!