Lavere dimittendsats – skal jeg stadig være medlem af en a-kasse?

De danske politikere indgik for nyligt (endnu) et upopulært forlig.
Det handlede – som så mange gange før – om dagpenge. Danmark har en udfordring med at mange mennesker er på dagpenge og det er en stor økonomisk belastning. En del af løsningspakken var yderligere at nedsætte den såkaldte ”dimittendsats”. Det er hvad en nyuddannet person får udbetalt i dagpenge.
Det har i mange år været lavere end den almindelige sats – indtil for nyligt 82 %. Denne er dog nu sat yderligere ned til 78 % og de fleste kan se, at det næppe er sidste stramning, vi kommer til at se.
Det har fået flere studerende til at spørge – skal vi fortsat være medlem af en a-kasse, eller kan det efterhånden også være ligegyldigt?
Fortsat mere end SU og kontanthjælp
Lad os slå fast med det samme, at selv den nye og lavere dimittendsats er fortsat højere end både satsen for SU og kontanthjælp – betragteligt mere endda.
Ud fra et alene fiskalt synspunkt lige nu kan det derfor også betale sig at melde sig ind i en a-kasse. Især fordi du som studerende har mulighed for at få et gratis medlemskab i flere a-kasse, som denne oversigt fra Billigakasseguide.dk illustrerer.
Du kan være bange for at satsen falder yderligere senere – men det er værd at huske på, at formålet med at være på dagpenge jo er aldrig at få brug for dem uanset hvad. Du betaler ind til noget, du forhåbentligt ikke får brug for. Og hvis det sker, at du bliver arbejdsløs er det bedre at få noget end slet ingenting.
Relevant erfaring betyder mere end karakterer
Konklusionen på de nye sænkninger af dimittendsatsen bør ikke være, at vilkårene for de danske studerende bliver dårligere. Vælg at se tingene på en helt anden måde; en pragmatisk måde.
De nye ændringer betyder, at det nu blot er endnu vigtigere at du finder et job i umiddelbar forlængelse af at du er færdig på studiet, for alternativet er lige blevet endnu dyrere.
Vejen til et job er ikke nødvendigvis at have de højeste karakterer og ikke at snakke med andre mennesker i 5 år på universitetet. Undersøgelse på undersøgelse viser, at relevant erfaring i form af studiejobs, foreningsarbejde og frivilligt arbejde betyder mere end dine karakterer. Mennesket kommer altid foran tal på et stykke papir.
Hvis du er bange for de nye sænkninger af dimittendsatsen, bør du derfor se på, hvordan du kan øge dine chancer for at komme i beskæftigelse efter endt studie.
Find et studiejob – gerne så hurtigt som muligt.
Hvem ved. Det kan også være, at dit studiejob faktisk udvikler sig til en fuldtidsbeskæftigelse, når du først er færdig med studiet. Så er problemet løst under alle omstændigheder.