Færre studerende har ondt i finanserne

De ældre generationer har ofte et billede af de yngre generationer som ansvarsløse og dårligere end dem selv.

Men faktisk klarer de unge generationer sig godt i dag – i hvert fald, hvis vi kigger på deres økonomiske kunnen og evner. Har trækker de unge nemlig fra med færre og færre RKI-registreringer fra år til år.

En registrering i RKI (Ribers Kredit Institut, i dag ejet af den enorme virksomhed Experian, gør det i praksis svært at leve i Danmark. Du skal betale forud for alt. Det er ikke kun bil og bolig, du får svært ved at låne til. Det gælder også helt almindelige ting som dit mobilabonnement og dine TV-pakker, du er nødt til at betale forud måned for måned.

Det er svært ikke at have penge.

Hurtige lån bliver dyre

Hvis vi kigger på de unge der fortsat kæmper med en registrering i RKI melder hurtige forbrugslån sig som en af synderne.

Forbrugslån bliver ofte taget af de med mindre økonomisk forståelse end andre. Som redskab kan forbrugslån være udmærkede – fx i forbindelse med jul, hvor december er en markant dyrere måned end i resten af året. Et lån kan være med til at veje op for dette. Men betales det ikke af til tiden stiger gebyrerne hurtigt og lånet ender med at koste mange penge.

Et hurtigt tjek på låneportalen XCSE.dk viser, at du kan få lån ned til en rente på under 10 % – cirka det samme, som du kan i banken. Men de høje gebyrer indtræder også især først, hvis du ønsker at udskyde betalingsfristen eller misser en eller flere betalinger.

Læg et budget og overvej SU-lån

Et budget kan bare være dig med et stykke papir, der skriver indtægter og udgifter ned. Mere kompliceret behøver det ikke at være.
Et budget kan bare være dig med et stykke papir, der skriver indtægter og udgifter ned. Mere kompliceret behøver det ikke at være.

Som studerende bør du gøre især to ting for at undgå, du ender med at blive en del af den kedelige statistik.

Den ene er noget så tørt som at lægge et budget. Hvis du studerer i Jylland er du sikkert bekendt med udtrykket ”tæring efter næring”. Det betyder, at du bruger de penge, du har, men ikke flere.

Du har eventuelt forsøde tilværelsen med et SU-lån. Det gives til dig på meget gunstige vilkår, hvor renten er lav og afbetalingen først begynder et år efter, du faktisk er færdig på studiet.

Så gunstige vilkår finder du ikke ellers på lånemarkedet. Har du behov for ekstra penge for at få hverdagen som studerende til at løbe rundt er et SU-lån derfor din bedste mulighed – en mulighed, du bør udforske inden du kaster blikket på de hurtige lån, du ellers kan finde online.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *