Få succes med din karakter-klage

Undersøgelser viser, at forholdsvis mange får succes med at klage over en eksamenskarakter, men mange har en opfattelse af, at det er meget sværere at få bevilget en klage, end det i virkeligheden er. Flere studerende burde klage over deres klage over deres karakter, hvis de ikke føler, at de kan afspejle sit faglige niveau i den givne karakter. I denne artikel vil vi give dig nogle tips til, hvordan du kan få succes med din klage.

Reflektér over din karakter

Det første du skal gøre, når du ser din karakter, og synes den er uretfærdig, er at reflektere over, om den i virkelighed er uretfærdig. Det kan godt være, at du selv mener, at du fortjener en højere karakter, men ved læreren også det? Har du gjort dig bemærket i hver time? Har du lavet dine lektier? Har du lavet gode afleveringsopgaver? Det er altid en god ide at være lidt selvkritisk, inden man begiver sig ud i et større projekt.

Skriv til din lærer

Det andet tip er at skrive til din lærer, og høre hvad er ligger til grund for, at han har givet dig denne karakter. Dette er både for at se om du får noget afklaring med karakteren, men det er også strategisk klogt, da du her får lov at se hans påstande og belæg for din karakter, hvilket leder til næste punkt.

Modargumenter

Når du har fået bevæggrundene af din lærer, handler det nu om, at du skal kunne modbevise disse bevæggrunde, hvis du stadig mener, at der er en klagesag. Disse modargumenter skal du skrive ned i en formel tone og med et velskreven sprog.
Det du ALDRIG må gøre i en klage, er at sammenligne dig med de andre elever, da det er her dine argumenter falder til jorden.

Tænk i etos, patos og logos

Når du skriver din klage, kan du bruge noget, du helt sikkert kender fra danskundervisningen, nemlig de 3 appelformer. Etos er din troværdighed, og den er rigtig vigtig. Du opbygger en troværdighed ved ikke at sammenligne dig med de andre elever, men at holde forholde dig helt objektivt og professionelt til din egen situation. Patos er dit følelsesmæssige engagement og denne del er også vigtig, bare i en mindre grad. Du skal ikke skrive om, hvor ked af det du er over din karakter, men det kan være en god ide at bruge en følelsesmæssig appel til at udtrykke din uforståenhed overfor karaktergivningen. Logos er vigtig i forhold til, at du skal komme med noget dokumenteret viden, som underbygger dine påstande.

Forhåbentligt kunne du bruge disse tips til at få noget inspiration til, hvordan du kan få succes med din karakterklage. Du kan eventuelt også lave en visuel illustration med nogle stiger, som du hænger nogle visuelle genstande på. Det er blevet super populært at bruge stiger som visuel illustrations værktøj.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *