Få hjælp til din eksamensangst

Eksamensangst er meget udbredt hos de danske studerende. Den hænger tæt sammen med et meget højt stressniveau især for gymnasie- og universitetsstuderende. Men den hænger også sammen med det høje præstationsangst, som mange føler. I dag skal vi kunne vise noget frem for at være noget. Men det giver et enormt pres på de unge på uddannelser. Og det er det pres og de krav, der kan manifestere sig som en angst for ikke at præstere godt nok til en eksamen.

Hvad er eksamensangst?

Eksamensangst er en tilstand, man kan lide af, når man kommer tæt på en eksamen. Det betyder, at man har svært ved at skulle koncentrere sig under en eksamen, og at man kan gå i sort. Det kan også fremkomme før eksamen, hvor man kan få det fysisk dårligt. Alle studerende kender nok til at være nervøse, når de skal op til eksamen. Men eksamensangst viser sig ved enorm nervøsitet, der kan påvirke ens eksamenspræstations drastisk.

Symptomer på eksamensangst

Angst kan komme i mange former med forskellige slags symptomer. Men de fleste studerende lider af en større eller mindre form af eksamensangst. Det skyldes, at der i dag er et stort pres fra samfundets side om at få høje karakterer, så man kan komme ind på sin drømmeuddannelse. Hvis man føler sig dårlig op til en eksamen, så er det aldrig ”for få” symptomer til, at man kan have eksamensangst.

Symptomer på eksamensangst kan vise sig som søvnbesvær, mavekramper, katastrofe-tanker, depression, dårlig mave, følelsen af ikke at kunne trække vejret eller at kunne samle sine tanker. Der kan sikkert være flere symptomer, og hvis du er i tvivl, er det bedst at få hjælp uanset hvad. For selvom dette kun er én eksamen, så risikerer du, at din eksamensangst vil følge dig til din køreprøve, jobsamtale og så videre, hvis ikke det bliver behandlet.

Sådan slipper du af med din eksamensangst

Hvis du har en mild form for eksamensangst, så kan du for det mest selv behandle eksamensangsten med øvelser. Det er øvelser så som meditation og vejrtrækningsøvelser. Den kan man både lave midt på dagen, eller inden man skal sove, hvis man har problemer med at falde i søvn. Det handler også om at have et sundt oplæsning inden eksamen, hvor man ikke presser sig selv alt for hårdt, men husker at tage pauser i løbet af dagene.

Men lider du af en svære eksamensangst, så kan du formentlig ikke selv kurere den. Her har man brug for professionel hjælp til at behandle sin eksamensangst. Man har simpelthen brug for at tale den igennem med nogle, der forstår, hvad de taler om. Det er selvfølgelig også en god idé at tale om det med sine venner og familie, men der skal altså også en professionel ind over samtalen. Der er mange former for professionel hjælp, man kan søge, blandt andet skolepsykologer og terapeuter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *