Din studieguide til et fast budget og styr på økonomien

Er du lige flyttet hjemmefra inden eller undervejs i dit studie på en uddannelse, så har du også erfaret den ubekvemme sandhed omkring SU. Jo, selvfølgelig skal vi i Danmark være glade for statens støtte til de studerende. Men man kan ikke komme udenom, at 2-3 uger inde i den nye måned, så begynder det altså at knibe lidt med økonomien.
Og dette gælder altså på baggrund af, man i forvejen lever af æggekage og leverpostejsmader. Det er lidt af en lavpraktisk kunst at være studerende i dag og få økonomien til at hænge sammen. Selv med et studiejob er det under alle omstændigheder nødvendigt at lægge et budget for ens gode og dårlige økonomiske vaner og tilrettelægge sine penge til at holde hele måneden, hver måned.
Artiklen er skrevet i samarbejde med Bigum & Cos regnskabskursus, hvor budgetter og planlægning er kilden til sikker økonomi.
Vær realistisk – og glæd dig over de mindre ting
Har du set den fedeste, nyeste gadget, der lige er kommet i butikkerne? Eller hvad med den smarteste mærkevare taske, der bliver reklameret med på nettet? Det kunne da være lækkert – ja, måske endda på en eller anden måde lidt praktisk – at være ejer af den nyeste lir. Men det er måske ikke så realistisk, at man i løbet af sin uddannelse kan være den heldige ejer af sådanne ting. Hvor gode argumenterne end måtte føles, så hænger det ikke ret meget sammen med et fornuftigt budget for resten at studieåret.
Man skal huske, det er en luksus og en forkælelse – måske nærmere en luksus der hører til livet som færdiguddannet. Hygge og sjov skal der dog også være plads til. Det er heller ikke fair, hvis man i alle situationer skal frarøves de gode oplevelser eller spare glæden helt væk. Der skal stadig være plads til en øl eller to med vennerne og lidt ekstra forkælelse fredag aften. Hvad man her kan overveje er: Hvor ofte går man ud i byen med vennerne? Eller hvor i byen køber man sin øl?
Man kan sagtens have det sjovt med budget i tanke, for der er store penge at spare, hvis man blot med en smule omtanke vælger sin adspredelse. Et fuldtidsstudie kræver ligeledes energi og overskud, og det er vigtigt med en sund og varieret kost. En SU-indtægt rækker ikke ligefrem til et køleskab fyldt med økologi og grønt. Men lad vær med at spare din sundhed væk for en god bytur i weekenden. Hold i stedet øje med tilbud. Mange supermarkedet fører kampagne med ’stop madspild’, og hvis man køber større ind ad gangen, så er der igen penge at spare.
Glæd dig over de mindre ting
Hvis man eksempelvis ikke har råd til at betale sin lejlighed alene, så må man overveje at se det fra en ny vinkel. Måske er det i virkeligheden meget hyggeligt at kunne dele sit studieliv med en bofælle. Man behøver heller ikke invitere på oksemørbrad for at få en dejlig aften med familien. Nogle gange gælder det, at ’less is more’, så husk også at nyde de simple ting.