Brug dit SU-lån til investering

Som udeboende ung på under uddannelse har du mulighed for at tage et SU-lån ved siden af din almindelige SU-sats.

SU-lånet giver dig mulighed for at hellige dig studierne i højere grad, det lånet er med til at mindske behovet for at få penge ind fra et studiejob ved siden af dine studier.

Derfor udbydes SU-lånet også til meget fordelagtige vilkår af staten – lige nu en rente på 4 % og en afbetalingsperiode, der først begynder et år efter, du er færdig med dit studie.

Men hvad nu hvis du har penge fra et studiejob og ikke behøver SU-lånet for at klare til dagen og vejen – betyder det så, du ikke bør have et SU-lån?

Nej – ikke nødvendigvis. SU-lånet repræsenterer nemlig også penge, du har mulighed for at investere i stedet for at bruge.

Kan du forrente højere end du betaler i rente?

For at det bliver en god forretning for dig at tage et SU-lån skal du forrente dine penge til mere, end du selv betaler i rente.

Med et SU-lån betaler du cirka 4 procent i rente. For at det er en god forretning for dig at tage dit SU-lån skal de penge du låner derfor forrentes med mere end 4 %. Så tjener du penge bare på at have dine penge.

En sådan forretning opnår du ikke med obligationer. Obligationer i dag er mest af alt et middel til at undgå at ens formue bliver ædt op af inflation og derved ikke et middel til at lade ens midler yngle.

Aktier og ejendomme

Investering i aktier.
Investering i aktier.

Her skal du især – hvis vi kigger bort fra muligheden for at starte din egen virksomhed – kigge på muligheden for at sætte dine penge i enten aktier eller ejendomme.

Aktier er mere likvide og du kan derfor hurtigt få dine penge igen – især, hvis du har valgt at købe aktier i de største danske selskaber, hvortil du altid har mulighed for at finde en køber til dine aktier.

Anderledes forholder det sig med ejendomme. Har du først købt fx en lejlighed er den ikke sådan at slippe af med igen. Til gengæld er afkastet meget stabilt. Du kan læse en bog om emnet på 15pct.dk, ligesom du har mulighed for at læse mere om ejendomsinvestering her.

Sikkert er det i hvert fald – du har mulighed for som studerende at optage et SU-lån til nogle meget fordelagtige vilkår.

Det bør du overveje, hvis du har mulighed for at investere pengene – bare ved at sætte dem i et aktieindeks bør markedet hvert år stige mere end 4 % og derved med en begrænset risiko gøre dig en lille smule rigere hvert eneste år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *